portada

El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà es va crear l'any 1984 i actualment es troba ubicat al Parc Natural dels Aiguamolls al municipi de Castelló d'Empúries, a l'Alt Empordà. És un centre especialitzat en la recuperació de fauna salvatge.
Pertany als Centres de Fauna Salvatge de la Generalitat de Catalunya del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM)
Actualment segueix un model de gestió mixt entre DAAM, IAEDEN-SALVEM L'EMPORDÀ i DIPUTACIÓ DE GIRONA.
Més informació a: IAEDEN 972 67 05 31 iaeden@iaeden.cat

PROJECTE AMFIBIS PNAE

ESTAT DE CONSERVACIÓ DE LES POBLACIONS D'AMFIBIS AL PARC NATURAL DELS AIGUAMOLLS DE L'EMPORDÀ (PNAE) I DETERMINACIÓ DE LA PRESÈNCIA DEL FONG BATRACHOCHYTRIUM DENDROBATIDIS 

L'objectiu general d'aquest estudi és fer una aproximació a l’estat de conservació de les poblacions d’amfibis, especialment els urodels, i determinació de la presència del fong Batrachochytrium dendrobatidis al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (PNAE)


Segons els últims censos realitzats fa alguns anys a través del SAC (Seguiment d'amfibis de Catalunya), sembla que algunes de les espècies més abundants i amb presència en més diversitat d'hàbitats són la reineta (Hyla meridionalis), la granota verda (Pelophylax perezi) i el gripau corredor (Bufo calamita). Sembla que el tòtil comú (Alytes obstetricans) també es present en àrees més perifèriques del parc, i en zones conreades s'hi pot trobar la granoteta de punts (Pelodytes punctatus), el gripau comú (Bubo bufo) i el gripau d'esperons (Pelobates cultripes). La granota pintada (Discoglossus pictus), espècie introduïda a la península ibèrica, també  la podem trobar  en diferents punts del parc natural. Pel que fa als urodels, el tritó palmat (Lissotriton helveticus) es considera pràcticament extingit als Aiguamolls de l'Empordà, malgrat hi ha indicis que anys enrere hi havia estat molt abundant. Als canals, pous i zones entollades entremig de conreus també s'hi va trobar el tritó verd (Triturus marmoratus), actualment però, no es tenen cites d’aquesta espècie.

El PNAE té una extensió de 4721,55 Ha. En ell es pot trobar gran varietat d’hàbitats de zones humides, des d’estanys i llacunes permanents i temporals d’aigua dolça i salobre, a arrossars i zones de conreus. El riu Muga parteix de forma natural aquesta superfície en dos polígons.
El primer, situat al nord de la Muga, comprèn la Reserva Natural Integral dels Estanys, es caracteritza per tenir comunitats més pròpies d’espais aigües dolces . En aquesta zona és on es van donar les darreres cites del tritó verd i palmat (Triturus marmoratus i Lissotriton helveticus) del parc.

El segon polígon, situat al sud de la Muga, comprèn la Reserva Natural 2 de les Llaunes i manté uns nivells més alts de salinitat. 

Accions a realitzar: 
- Durant el mes de març es realitzaran prospeccions als dos polígons per a la localització dels punts d’aigua permanents i possibles temporals més adients per mostrejar
- Durant els mesos d'abril i maig es delimitaran transsectes de mostreig amb trampeig no agressiu a la RNI1 i a zones prospectades com a òptimes per aquestes espècies. D’aquesta manera es podran capturar els exemplars adults (tant urodels com anurs), marcar i prendre’n mostres.
- Mentre es fan els transsectes es realitzarà el seguiment amfíbic general.Es faran mostrejos diürns i nocturns per cada una de les reserves integrals seguint la metodologia del SAC (Seguiment d’Amfibis de Catalunya). Es realitzaran censos visuals i auditius pels adults i es mostrejaran les larves  amb salabre.
- Per detectar la presència del fong Bd a les poblacions d’amfibis estudiades, es farà un anàlisis Rt-PCR del mucus recol·lectat seguint les tècniques descrites a Hyatt et.al., 2007 i Boyle et.al., 2004. També es prendran mostres per Bd d’aquells animals trobats de manera espontània morts o malalts a la zona d’estudi.

Aquest estudi es pot realitzar gràcies a l'ajut de la Fundació del Zoo de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona 

I també amb la col·laboració del CREAF i l'IRTA,













2 comentaris:

  1. Hola!!! Preciosa foto la de la hyla azul. Muy buen blog. Además como tengo bastantes amigos catalanes, lo entiendo bastante bien. Yo tengo un blog que se llama BICHOSARAGON por si queréis echarle un vistazo. Seguid así.
    UN SALUDAZO!!!!!

    ResponElimina